Bracket-toimeksianto

Bracket-toimeksianto on monipuolinen toimeksiantotyyppi, jonka avulla sijoittajat voivat hallita riskejään ja suojata tuottojaan. Toimeksianto toteutetaan liittämällä päätoimeksiantoon kaksi vastakkaisen puolen toimeksiantoa: toinen tappioiden rajoittamiseen ja toinen tuottojen suojaamiseen. Lue lisää tästä toimeksiantotyypistä.

Mikä on bracket-toimeksianto?

Bracket-toimeksianto koostuu kolmesta osasta: päätoimeksiannosta (parent order), tuottojen suojaamiseen tarkoitetusta limit-toimeksiannosta (profit taker) ja tappioiden rajoittamiseen tarkoitetusta stop-toimeksiannosta (stop loss). Kun päätoimeksianto toteutuu, profit taker- ja stop loss-toimeksiannot lähetetään pörssiin automaattisesti.

Ominaisuudet

Kolme toimeksiantoa yhdellä kertaa

  • Kun päätoimeksiantoon liitetään profit taker- ja stop loss-toimeksiannot, sijoittajat voivat määrittää sekä entry- että exit-pisteensä, mikä mahdollistaa suunnitelmallisemman ja hallitumman kaupankäynnin.
  • Kun päätoimeksianto on toteutettu, profit taker – ja stop loss-toimeksiannot lähetetään pörssiin automaattisesti. Tämä antaa sijoittajille mahdollisuuden irrottautua markkinoilta ilman markkinoiden jatkuvaa seurantaa.

Ennalta määritellyt exit-pisteet

  • Ennalta määriteltyjen exit-pisteiden asettaminen voi vähentää markkinoiden jatkuvan seuraamisen tarvetta. Toimeksiannot toteutuvat automaattisesti määritetyillä tasoilla, mikä auttaa välttämään reaktiivista kaupankäyntiä.
  • Tämä lähestymistapa voi myös vahvistaa sijoittajan luottamusta omiin kauppoihinsa, sillä ennalta asetetut exit-pisteet tukevat strategian noudattamista jopa epävakaissa markkinaolosuhteissa.

Kuinka bracket-toimeksianto toimii?

Bracket-toimeksianto sisältää kolme keskeistä osatekijää, jotka on määriteltävä toimeksiantoa tehdessä: päätoimeksianto, profit taker-toimeksianto ja stop loss-toimeksianto.

Ostotoimeksianto

Ostotoimeksiantoon liitetään kaksi myyntitoimeksiantoa:

  • Profit taker on rajahintainen (LMT) myyntitoimeksianto, joka asetetaan ostohinnan yläpuolelle. Sen tarkoituksena on myydä osakkeet voitolla, jos hinta nousee tavoitetasolle.
  • Stop loss on ostohinnan alapuolelle sijoitettu stop-myyntitoimeksianto. Sen tehtävänä on myydä osakkeet, jos kurssi laskee, ja näin minimoida mahdolliset tappiot.

Myyntitoimeksianto

Myyntitoimeksiantoon liitetään kaksi ostotoimeksiantoa.

  • Profit taker on myyntihinnan alapuolelle asetettu stop-ostotoimeksianto. Sen tarkoituksena on ostaa osakkeet takaisin alemmalla hinnalla ja suojata tuotot, jos hinta laskee tavoitetasolle.
  • Stop loss on myyntihinnan yläpuolelle sijoitettu rajahintainen (LMT) ostotoimeksianto. Sen tehtävänä on ostaa osakkeet takaisin, jos hinta nousee odottamattomasti, ja näin rajoittaa lisätappioita.

Esimerkki:

Kuvitellaan, että haluat ostaa 100 kappaletta ABC:n osakkeita hintaan 220 euroa. Samalla haluat asettaa stop loss-toimeksiannon, jonka tarkoituksena on myydä osakkeet, jos hinta laskee 215 euroon, sekä profit taker-toimeksiannon, jonka tarkoituksena on myydä osakkeet, jos hinta nousee 230 euroon.

Skenaario 1: Jos osakkeen hinta nousee 230 euroon, rajahintainen (LMT) myyntitoimeksianto aktivoituu. Myyt 100 osaketta vain, jos markkinahinta on 230 euroa tai sen yläpuolella. Jos hinta putoaa alle 230 euron ennen toimeksiannon täyttymistä, se jää toteuttamatta.

Skenaario 2: Jos osakkeen hinta laskee 215 euroon, stop loss-toimeksiantosi muuttuu markkinahintaiseksi toimeksiannoksi (MKT), ja myyt 100 osaketta seuraavaan saatavilla olevaan hintaan. Jos paras saatavilla oleva tarjoushinta (bid price) on 214,50 euroa, kun stop-hinta saavutetaan, toimeksiantosi toteutetaan tällä hinnalla, ei välttämättä 215 eurolla. Jos kaupankäyntivolyymi ei riitä parhaaseen saatavilla olevaan hintaan, stop loss-toimeksiantosi voidaan toteuttaa asteittain huonommilla hinnoilla, kunnes koko toimeksianto on toteutettu.

Molemmissa skenaarioissa toinen liitetty toimeksianto, jota ei toteuteta, peruutetaan automaattisesti. On myös hyvä huomioida, että markkinahintaisia toimeksiantoja, mukaan lukien STOP (stop loss), ei voida toteuttaa normaalien kaupankäyntituntien ulkopuolella (eng. pre-market/after-hours). Jos haluat toteuttaa toimeksiannon normaalien kaupankäyntituntien ulkopuolella, sinun on valittava rajahintainen toimeksiantotyyppi, kuten stop limit (STP LMT).

INFO
Huomautus

Kun käytät bracket-toimeksiantoa, asetat etusijalle sekä tuottojen tavoittelun että riskienhallinnan määrittelemällä ennalta tietyt tasot tuottojen suojaamiseksi ja tappioiden rajoittamiseksi. Tämä toimeksiantotyyppi tarjoaa lisäkontrollia, mutta on tärkeää huomioida, että toteutushinnat voivat vaihdella markkinaolosuhteiden mukaan, erityisesti epävakailla markkinoilla tai vähemmän likvidien arvopapereiden kohdalla. Varmista, että asettamasi tuotto- ja stop loss-rajat tukevat sijoitusstrategiaasi, sillä voimakkaat hinnanvaihtelut tai “gapit” voivat johtaa odottamattomiin lopputuloksiin.

Hyödyt ja haitat

Hyödyt

Haitat

  • Riskienhallinta:
    Bracket-toimeksianto tukee riskienhallintaa liittämällä profit taker- ja stop loss-toimeksiannot päätoimeksiantoon. Tämä mahdollistaa ennalta määriteltyjen exit-pisteiden asettamisen sekä tuottojen suojaamiseksi että tappioiden rajoittamiseksi.
  • Monimutkaisuus:
    Bracket-toimeksiannon tekeminen voi olla monimutkaisempaa kuin yksinkertaisen markkina- tai rajahintatoimeksiannon laatiminen, mikä saattaa olla haastavaa erityisesti aloittelijoille.
  • Automaattinen toteutus:
    Bracket-toimeksiantojen automaattisen luonteen ansiosta voit suorittaa kauppoja ilman, että sinun tarvitsee seurata markkinoita jatkuvasti.
  • Markkinaolosuhteet:
    Epävakailla markkinoilla stop loss-toimeksiannot voivat toteutua odotettua heikommilla hinnoilla, mikä saattaa johtaa suurempiin tappioihin. Huomiothan myös, että markkinahintaisia toimeksiantoja, mukaan lukien STOP (stop loss), ei voida toteuttaa normaalien kaupankäyntituntien ulkopuolella.
  • Joustavat tuottotavoitteet:
    Voit määrittää tarkat hintatasot tuottojen tavoittelua varten, mikä mahdollistaa entistä strategisemman kaupankäynnin.
  • Osittaiset toteutukset:
    Toimeksiantotyypistä riippuen stop loss-toimeksiannot voivat toteutua osittain eri hinnoilla, jos markkinoilla ei ole riittävästi likviditeettiä.

Bracket-toimeksiannon liittäminen
päätoimeksiantoon LYNXin kautta

Voit käyttää oikeassa yläkulmassa olevaa hakupalkkia löytääksesi etsimäsi arvopaperin kolmella eri tavalla: yhtiön nimellä, kaupankäyntitunnuksella tai ISIN-koodilla.

Kun olet löytänyt tuotteen, jolla haluat käydä kauppaa, siirry tuotteen yleisnäkymään. Oikeasta yläkulmasta voit klikata Osto tai Myynti, jos haluat käydä kauppaa kyseisellä osakkeella välittömästi.

Kun olet määritellyt päätoimeksiannon ehdot toimeksiantoruudussa, voit seuraavaksi liittää bracket-toimeksiannon klikkaamalla toimeksiantoruudusta kohtaa + Muut ehdot toimeksiannolle.

Syötä stop loss-toimeksiannon ehdot kohtaan Liitä Stop Loss ja profit taker-toimeksiannon ehdot kohtaan Liitä tuottotavoite.

Kun olet täyttänyt valintasi toimeksiantoruutuun, voit tarkastella sen yksityiskohtia toimeksiannon yhteenvedosta.

Jos olet tyytyväinen toimeksiantoosi, klikkaa Lähetä toimeksianto lähettääksesi sen pörssiin. Peruuttaaksesi toimeksiannon, klikkaa Peruuta.

Klikkaa haluamaasi tuotetta hiiren oikealla painikkeella ja valitse toimeksiannon suunta Buy (“osto”) tai Sell (“myynti”) avataksesi toimeksiantorivin ruudulle.

Syötä toimeksiantorivillä päätoimeksiannon ehdot ja kun olet valmis, klikkaa hiiren oikealla painikkeella toimeksiantorivin päältä ja valitse Attach ja tämän jälkeen Bracket Orders.

Syötä stop loss-toimeksiannon ehdot STP-rivillä ja profit taker-toimeksiannon ehdot LMT-rivillä.

Kun olet valmis, klikkaa T (Transmit) toimeksiantoriviltä, ja ruudulle avautuu toimeksiannon yhteenveto. Tarkista toimeksiannon ehdot, ja kun olet valmis klikkaa Transmit lähettääksesi toimeksiannon pörssiin. Jos et ole tyytyväinen toimeksiannon ehtoihin, klikkaa esikatseluikkunasta Cancel palataksesi toimeksiantoriville, jossa voit muokata ehtoja.

Voit etsiä haluamaasi tuotetta LYNX Trading -mobiilisovelluksessa klikkaamalla oikeassa yläkulmassa näkyvää suurennuslasikuvaketta ja syöttämällä siihen haluamasi arvopaperin kaupankäyntitunnuksen, yhtiön nimen tai ISIN-koodin. Kun olet valinnut tuotteen, jolla haluat käydä kauppaa, siirry kyseisen tuotteen yleisnäkymään.

Klikkaa Sell (“Myy”) tai Buy (“Osta”) -painiketta avataksesi toimeksiantoruudun.

Syötä päätoimeksiannon ehdot ja klikkaa sen jälkeen +Attach/Bracket Order (Android) tai valitse Attach Order -valikosta Bracket (iOS). Huom! Android-laitteilla bracket-toimeksiannon liittäminen päätoimeksiantoon vaatii, että valitset erikseen sekä Attach Profit Taker että Attach Stop Loss.

Voit tarkistaa toimeksiannon ehdot ennen toimeksiannon lähettämistä pörssiin klikkaamalla toimeksiantoikkunan Preview-kuvaketta. Kun olet valmis, voit lähettää toimeksiannon pyyhkäisemällä oikealle Submit Order tai Slide to buy/sell-painikkeen päältä.

Mitä tulisi ottaa huomioon ennen
bracket-toimeksiannon lähettämistä?

Ennen bracket-toimeksiannon lähettämistä on tärkeää ottaa huomioon useita keskeisiä tekijöitä, jotta saavutetaan paras mahdollinen toteutus ja minimoidaan mahdolliset riskit.

Päätoimeksianto

Valitse, haluatko käyttää päätoimeksiannossasi markkina- vai rajahintaista toimeksiantoa.

Rajahintainen toimeksianto (LMT) tarjoaa paremman hallinnan sisääntulohintaan (entry price), kun taas markkinahintaisen toimeksiannon (MKT) ensisijainen tavoite on nopea ja välitön toteutus.

Kaupan kesto

Huomioi kaupan kesto strategiassasi.

Lyhytaikaisissa kaupoissa tiukemmat stop loss- ja profit taker-hintatasot voivat auttaa hallitsemaan riskejä tehokkaammin. Pidempiaikaisissa kaupoissa voit puolestaan käyttää väljempiä tasoja, jotta markkinavaihteluille jää enemmän liikkumavaraa.

Demotili

Jos olet aloittelija tai bracket-toimeksianto ei ole sinulle ennestään tuttu, suosittelemme harjoittelemaan toimeksiannon toimintaa ensin demotilillä.

Demotilin avulla voit tutustua toimeksiannon toimintaan ilman, että oikea pääoma on vaarassa.

Usein kysyttyä

Bracket-toimeksianto koostuu tyypillisesti päätoimeksiannosta (parent order), joka voi olla joko markkinahintainen (MKT) tai rajahintainen (LMT) toimeksianto, rajahintaisesta profit taker-toimeksiannosta tuottojen suojaamiseksi sekä markkinahintaisesta stop loss -toimeksiannosta tappioiden minimoimiseksi.

Kyllä, voit käyttää bracket-toimeksiantoa sekä pitkissä (osto) että lyhyissä (myynti) positioissa. Mekanismi on sama kummassakin, ja molemmissa hyödynnetään tuottotavoitetta ja stop loss-toimeksiantoa.

Bracket-toimeksianto on ihanteellinen, kun haluat asettaa ennalta määritellyt exit-pisteet niin tuottojen tavoitteluun kuin tappioiden rajoittamiseen, erityisesti epävakailla markkinoilla, jolloin hinnat voivat vaihdella nopeasti.

Kun luot bracket-toimeksiantoa pitkälle positiolle (long position), voit määrittää tuottotavoitteeksi kiinteän hinnan sisääntulohinnan (entry price) yläpuolella ja stop loss-tason sisääntulohinnan alapuolella. Lyhyelle positiolle (short position) nämä tasot määritellään päinvastoin: tuottotavoite on sisääntulohinnan alapuolella ja stop loss-taso sen yläpuolella.

Klikkaa hiiren oikealla painikkeella sitä avointa positiota, jolle haluat luoda bracket-toimeksiannon. Valitse pudotusvalikosta Trade ja Create Target/Stop Exit Bracket.

Voit nyt määrittää profit takerin ja stop lossin asettamalla raja- ja stop-hinnat.

Kun olet valmis, klikkaa Preview Orders. Tarkista toimeksiannon ehdot, ja kun olet valmis, klikkaa Override ja Transmit lähettääksesi toimeksiannon pörssiin.

Kirjaudu LYNX+ alustalle ja valitse alustan vasemmasta yläkulma Salkku -sivu.

Siirry Positiot -osioon ja klikkaa kolmea pistettä haluamasi position oikealta puolelta ja valitse Liitä toimeksianto. Syötä stop loss-toimeksiannon ehdot kohtaan Liitä Stop Loss ja profit taker-toimeksiannon ehdot kohtaan Liitä tuottotavoite.

Kun olet täyttänyt valintasi toimeksiantoruutuun, voit tarkastella sen yksityiskohtia toimeksiannon yhteenvedosta.

Jos olet tyytyväinen toimeksiantoosi, klikkaa Lähetä toimeksianto lähettääksesi sen pörssiin. Peruuttaaksesi toimeksiannon, klikkaa Peruuta.

Kirjaudu LYNX Trading -mobiilisovellukseen ja siirry Portfolio -sivulle. Valitse haluamasi positio ja siirryt seuraavaksi tuotteen yleisnäkymään.

Näytön alapuolella näet pienen yhteenvedon positioosi liittyen. Valitse yhteenvedosta Exit Strategy ja voit seuraavaksi määritellä stop loss-toimeksiannon ja profit taker-toimeksiannon ehdot.

Voit tarkistaa toimeksiannon ehdot ennen toimeksiannon lähettämistä pörssiin klikkaamalla toimeksiantoikkunan Preview-kuvaketta. Kun olet valmis, voit lähettää toimeksiannon pyyhkäisemällä oikealle Submit Order tai Slide to buy/sell-painikkeen päältä.

Tutustu muihin toimeksiantotyyppeihin

Market-toimeksianto

Toimeksiantotyypit

Markkinahintainen toimeksianto (lyh. MKT, eng. market order) on yksi yksinkertaisimmista ja yleisimmin …

Lue lisää

Limit-toimeksianto

Toimeksiantotyypit

Rajahintainen toimeksianto (lyh. LMT, limit order) on yksi yleisimmistä toimeksiantotyypeistä ja sitä käytetään …

Lue lisää

Stop-toimeksianto

Toimeksiantotyypit

Stop-toimeksianto, joka tunnetaan myös nimellä stop loss, on toimeksiantotyyppi, jota käytetään arvopaperin ostamiseen …

Lue lisää

Stop limit-toimeksianto

Toimeksiantotyypit

Stop limit-toimeksianto on toimeksiantotyyppi, jota käytetään arvopaperin ostamiseen tai myymiseen.

Lue lisää

Trail-toimeksianto

Toimeksiantotyypit

Trail-toimeksianto (trailing stop) on toimeksiantotyyppi, jolla ostetaan tai myydään arvopaperia ja jonka …

Lue lisää

Trail limit-toimeksianto

Toimeksiantotyypit

Trail limit-toimeksiannossa (trailing stop limit) sekä stop- että rajahinta mukautuvat automaattisesti ennalta …

Lue lisää

MKT if Touched-toimeksianto

Toimeksiantotyypit

Market if Touched-toimeksianto (MIT) on toimeksiantotyyppi, jossa markkinahintainen toimeksianto (MKT) …

Lue lisää

LMT if Touched-toimeksianto

Toimeksiantotyypit

Limit if Touched-toimeksianto (LIT) on toimeksiantotyyppi, jossa rajahintainen toimeksianto (LMT) lähetetään …

Lue lisää
Kuinka hyödylliseksi koit tämän artikkelin?(Pakollinen)
Ei kovin hyödyllinenErittäin hyödyllinen