Talouden elpyminen ja usko korkotasojen nousemisesta auttoivat pankkiosakkeita nousemaan vahvasti viime vuonna. Aikaisempina vuosina perinteisten pankkien osakkeet olivat yleensä jääneet huomattavasti jälkeen markkinoiden yleisestä kasvusta. Monien pankkiosakkeiden vaatimaton kurssikehitys johtui finanssikriisin luoman epäluottamuksen ja alhaisen korkotason lisäksi uusien fintech-yritysten luomasta kilpailusta. Pankkiosakkeiden laskutrendi on kuitenkin toistaiseksi pysähtynyt. Tilanne on muuttunut päinvastaiseksi, sillä nousevat korkotasojen nousu toisi lisää voittoja pankeille.
Pankit luovat pohjan talouskasvulle ja hyvinvoinnille
Pankeilla on tärkeä välittäjäasema rahan kiertokulussa, ja ne muodostavat talouden selkärangan. Ne säilyttävät asiakkaidensa rahoja (talletuksia), myöntävät lainoja ja mahdollistavat maksutapahtumien sujuvan käsittelyn. Lainojen myöntäminen kuluttajille ja yrityksille on taloudellisesti erityisen tärkeää. Välittämällä suuren osan asiakastalletuksistaan lainojen muodossa pankit antavat yrityksille mahdollisuuden investoida hankkeisiin ja toteuttaa suunnitelmia, joita olisi muuten mahdotonta rahoittaa. Tämän lisäksi pankit myöntävät lainaa esimerkiksi kotitalouksille isompia hankintoja varten. Kun likviditeettiä siirretään niiltä, joilla on rahaa, niille, jotka tarvitsevat rahaa, terve pankkijärjestelmä edistää talouskasvua ja vaurautta.
Vuoden 2008 finanssikriisi: pankkijärjestelmän pelastaminen valtion rahoilla
Vuoden 2008 finanssikriisi oli kansainväliselle pankkialalle erittäin dramaattinen tapahtuma. Kriisin laukaisi kiinteistökuplan puhkeaminen Yhdysvalloissa. Maan pankit ottivat yhä enemmän ja enemmän riskejä asuntolainojen myöntämisessä asuntomarkkinoiden pitkään jatkuneen nousun aikana. Lainoja myönnettiin täysin maksukyvyttömille ihmisille ja yksittäisillä kotitalouksilla saattoi olla monia täysin velkarahoitteisia asuntoja. Pankit puolestaan kävivät kauppaa kiinteistölainoilla yhdistämällä eri luottoluokituksen omaavia asuntolainoja paketeiksi, ja myymällä ne sitten markkinoilla asuntolainavakuudellisina arvopapereina (Mortgage-Backed Security, MBS) eri puolille maailmaa. Tämä oli mahdollista myös siksi, että luottoluokituslaitokset antoivat myös huonojen lainojen salkuille, joiden maksukyvyttömyysriski oli suuri, kolmen A:n luokituksen niiden ”hyvän” hajautuksen vuoksi. Kun Yhdysvaltojen ohjauskorot kuitenkin nousivat ja asuntojen hinnat laskivat, miljoonat asunnonostajat eri puolilla maata eivät yhtäkkiä pystyneet maksamaan lainojaan. Tämä johti aluksi miljardien dollarien alaskirjauksiin ja monien pankkien hirvittäviin tappioihin. Tämä synnytti tilanteen, jossa luottolaitokset eivät luottaneet toisiinsa ja lakkasivat lainaamasta rahaa toisilleen. Kriisi huipentui, kun kansainvälinen investointipankki Lehman Brothers meni konkurssiin syyskuussa 2008. Tämän jälkeen monet muut “systeemisesti merkittävät” pankki- ja vakuutusryhmät ympäri maailmaa jouduttiin pelastamaan konkurssilta valtavilla pelastustoimilla. Finanssikriisi johti vakavaan taantumaan ja korkeisiin työttömyyslukuihin sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa. Useimmat pankit toipuivat kriisistä hitaasti sen jälkeisinä vuosina.
Matalat ja negatiiviset korot rasittavat pankkien taseita
Kiristyneen sääntelyn lisäksi sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa finanssikriisin tärkeänä seurauksena oli rahapolitiikan massiivinen ja jatkuva keventäminen. Tämän seurauksena alkoi alhaisen korkotason vaihe, joka on kestänyt tähän päivään asti. Korkeiden työttömyyslukujen ja uusien ongelmien, kuten Euroopan eurokriisin, seurauksena korkotasojen merkittäville nostoille ei ole ollut mahdollisuutta eikä tarvetta hallinnassa pysyneen inflaation vuoksi. Kun useat valtion joukkovelkakirjalainat olivat jo käyneet kauppaa negatiivisella tuotolla, Euroopan keskuspankista (EKP) tuli vuonna 2014 lopulta ensimmäinen merkittävä keskuspankki, joka otti käyttöön negatiivisen talletuskoron, jotta liikepankkien talletukset EKP:ssä eivät olisi houkuttelevia ja jotta luottolaitoksia kannustettaisiin lisäämään luotonantoa – tosin hyvin vaatimattomalla menestyksellä. Vuoden 2019 lopusta lähtien EKP:n talletuskorko on pysynyt kaikkien aikojen alimmalla tasollaan -0,5 prosentissa. Myös Yhdysvalloissa talletuskorko, niin sanottu Fed Funds Rate, laski 0,0–0,25 prosentin välille, mutta pysyi sentään positiivisella alueella.
Pankeille negatiiviset korot merkitsevät yleensä hyvin alhaisia voittomarginaaleja korkoliiketoiminnassa. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että pitkien ja lyhyiden maturiteettien väliset tuottoerot ovat hyvin pieniä. Mitä tasaisempi tuottokäyrä on, sitä vähemmän pankit voivat saavuttaa muuttamalla maturiteetteja. Lisäksi lainanottajat odottavat vastaavasti saavansa halpoja lainoja korkotason ollessa alhainen, mutta pankit eivät voi veloittaa asiakkailtaan negatiivisia korkoja tehokkaasti. Mikäli asiakkaat joutuisivat maksamaan negatiivista korkoa talletuksistaan, he nostaisivat talletuksensa ja hamstraisivat käteistä. Siksi ei ole yllättävää, että pankkiosakkeet eivät ole viime vuosina pärjänneet hyvin, vaan ne ovat jääneet paljon jälkeen markkinoiden yleisestä noususta. Euro Stoxx Bank -indeksin kurssikehitys muistuttaa siis tragediaa. Indeksi on tällä hetkellä noin 102 pisteessä eli samalla tasolla kuin vuonna 1995, mutta vuosien välisenä aikana indeksi nousi jyrkästi 491 pisteeseen vuoteen 2007 mennessä ja laski sitten 48 pisteeseen vuonna 2020.
Fintech haastaa perinteiset pankit
Pankkien kohtaamat ongelmat eivät rajoitu finanssikriisin tuomiin muutoksiin tai matalaan korkotasoon. Perinteiset pankit joutuivat erityisesti ydinliiketoiminta-alueillaan yhä enemmän kilpailemaan fintech-alan startup-yritysten kanssa. Fintech on yhdistelmä termeistä “financial services” ja “technology”, ja sen voi kääntää finanssiteknologiaksi. Näiden digitaalisesti suuntautuneiden yritysten avulla asiakkaat voivat esimerkiksi maksaa ostoksia, siirtää rahaa, tehdä sijoituksia tai ottaa lainaa helposti älypuhelimen sovelluksen avulla. Fintech-yritysten tavoitteena on yksinkertaistaa palveluita ja tarjota parempaa asiakaskokemusta. Niiden ei myöskään tarvitse ylläpitää kallista konttoriverkostoa, mikä tuo kustannusetuja. Esimerkkejä fintech-yrityksistä ovat maksupalveluntarjoajat, kuten PayPal ja Klarna, välittäjät, kuten Robinhood ja LYNX, tai neopankit, kuten Chime ja N26. Kryptovaluutta-alustat ovat myös osa finanssiteknologiateollisuutta.
Perinteiset pankit, kuten Nordea, ovat kuitenkin huomanneet trendin ja ne tekevät yhteistyötä fintech-yritysten kanssa vastatakseen digitalisaatioon. Kumppanuuksissa hyödynnetään sovellusohjelmointirajapintoja (API) ja asiakkaille pyritään tarjoamaan helpompaa, mukavampaa ja yksinkertaisempaa asiakaskokemusta.
Pankkiosakkeet, joiden tuotto oli vahvaa vuonna 2021
Vuodesta 2021 lähtien pankkiosakkeiden osakemarkkinoilla on ollut merkkejä trendin kääntymisestä. Samaan aikaan kun talous toipui koronapandemiasta ja inflaatio nousi voimakkaasti, myös pankkiosakkeiden hinnat nousivat merkittävästi ja tuottivat suurimmaksi osaksi paremmin kuin markkinat kokonaisuudessaan. Syitä tähän ovat esimerkiksi kukoistava osakekauppa ja maailmanlaajuinen fuusioiden ja yrityskauppojen (M&A) buumi, joka tuo suuria voittoja erityisesti investointipankeille. Lisäksi markkinaosapuolet ennakoivat, että matalien tai negatiivisten korkojen vaihe on loppumassa inflaation vuoksi, ja näin ollen myös luottolaitosten tulosnäkymät paranevat. Esimerkiksi Goldman Sachsin analyytikko Richard Ramsden arvioi, että kansainvälisten pankkien nettokorkotuotot voivat kasvaa +7 prosenttia vuonna 2022.
Tässä ympäristössä pankkiosakkeet ovat viime aikoina kehittyneet erinomaisesti. Esimerkiksi Euro Stoxx Bank -indeksi nousi +36 prosenttia vuonna 2021, kun taas Saksan DAX-indeksi nousi +18 prosenttia eli vain puolet vähemmän. Kurssinousuista huolimatta useimpien pankkiosakkeiden P/E-luvut(hinta-voittosuhteet) ovat edelleen erittäin edulliset.
Korkojen nouseminen antaa pankeille myötätuulta
Korkojen odotettu kääntyminen voi pian antaa pankkiosakkeille lisää myötätuulta. Yhdysvalloissa inflaatio oli joulukuussa 2021 noussut 7 prosenttiin, mikä oli voimakkain nousu lähes 40 vuoteen. Tämän seurauksena markkinat odottavat Yhdysvaltain keskuspankin nostavan korkoja jopa neljä kertaa kuluvan vuoden aikana. Tämä ei kuitenkaan ole pelkästään hyvä uutinen yhdysvaltalaisille pankkiosakkeille, sillä myös EKP:hen kohdistuu kasvavia paineita rahapolitiikan kiristämiseksi. Markkinakorot liikkuvat jo merkittävästi ylöspäin, ja hiljattain jopa Saksan 10-vuotisten joukkovelkakirjalainojen tuotto nousi takaisin positiiviselle tasolle ensimmäistä kertaa moneen vuoteen.
Ja koska eurooppalaisilla pankeilla menee taas hyvin, ne myös maksavat kunnon osinkoja vuosien pakotetun pidättäytymisen jälkeen. Bloombergin mukaan pelkästään Euroopan yhdeksän suurinta pörssinoteerattua pankkia aikoo maksaa 28 miljardia euroa osinkoja tulevina kuukausina.
Pankkialan noususta hyötyminen ETF-rahastojen avulla
Pankkialalle sijoittamisesta kiinnostuneille on tarjolla useita pankkeihin sijoittaneita ETF-rahastoja. Näihin kuuluu 2,3 miljardin euron iShares Euro Stoxx Banks (DE0006289309 – kaupankäyntitunnus: EXX1 – valuutta: EUR), joka sijoittaa eurooppalaisiin pankkiosakkeisiin, kuten BNP Paribasiin, Banco Santanderiin, Ing Groupiin tai Nordea Bankiin. Salkussa on myös Deutsche Bank AG:n ja Commerzbankin osakkeita. ETF-rahaston arvo nousi vahvat +41 % vuoden 2021 aikana.
Amundi ETF MSCI Europe Banks (ISIN: FR0010688176 – kaupankäyntitunnus: 18M3 – valuutta: EUR), joka seuraa MSCI Europe Banks -indeksin kehitystä. ETF on huomattavasti pienempi 69 miljoonan euron rahasto, ja sen osuuden arvo nousi myös +41 prosenttia viime vuonna.
Yhdysvaltain dollareissa noteerattu iShares S&P U.S. Banks ETF (ISIN: IE00BD3V0B10 – kaupankäyntitunnus: IUS2 – valuutta: USD), jonka koko on tällä hetkellä noin 845 miljoonaa dollaria, sijoittaa yhdysvaltalaisiin pankkiosakkeisiin. Vuonna 2021 tulos (dollareissa ilmaistuna) oli jopa huomattavasti korkeampi (+51 %) kuin eurooppalaisilla ETF-rahastoilla.
Parhaat pankkiosakkeet 2022
Niiden, jotka eivät halua saavuttaa keskimääräistä tuottoa, tulisi keskittyä yksittäisiin osakkeisiin ETF-rahastojen sijaan. Maailmassa on satoja pörssilistattuja pankkeja. Mutta mitä pankkiosakkeita sijoittajien pitäisi ostaa? Seuraavassa taulukossa on kymmenen pankkiosaketta vuodelle 2022, joista kolme kiinnostavinta esitellään tarkemmin alla.
Luettelo pankkiosakkeista vuodelle 2022
Pankkiosake | ISIN | Kaupankäyntitunnus | Valuutta |
Aareal Bank | DE0005408116 | ARL | EUR |
Bank of America | US0605051046 | BAC | USD |
Bank of Montréal | CA0636711016 | BMO | CAD |
Barclays | GB0031348658 | BARC | GBP |
Commerzbank | DE000CBK1001 | CBK | EUR |
Deutsche Bank | EN0005140008 | DBK | EUR |
Goldman Sachs | US38141G1040 | GS | USD |
ING Group | NL0011821202 | INGA | EUR |
JP Morgan Chase | US46625H1005 | JPM | USD |
Wells Fargo | US9497461015 | WFC | USD |
Deutsche Bank (DBK): Konsernin rakenneuudistus lähestyy loppuaan
Deutsche Bank ei ole elänyt kovin helppoja aikoja. Saksan suurinta pankkia pidettiin vielä finanssikriisiin asti kansainvälisenä alan raskassarjalaitoksena, mutta konserni on nykyään vain varjo menneistä päivistä. Lukuisien rakenneuudistustoimenpiteiden, kustannusten leikkausohjelmien ja valtavien työpaikkojen vähentämisten jälkeen Deutsche Bankin pörssiarvo on nykyään hieman alle 23 miljardia euroa. Verrattuna suuriin yhdysvaltalaisiin pankkeihin, kuten Bank of America ja JP Morgan Chase, joiden markkina-arvo on noin 322 miljardia euroa ja 378 miljardia euroa, rahoituslaitos on todellinen kääpiö. Nyt yrityksellä saattaa kuitenkin olla edessään parempia aikoja, sillä vuosia kestänyt yritysjärjestely on vihdoin tulossa päätökseen tänä vuonna.
Uusi tavoite: 70 prosentin kustannus-tuottosuhde
Alun perin Deutsche Bank halusi alentaa kulujaan 16,5 miljardiin euroon vuonna 2022. Toimitusjohtaja Christian Sewing on kuitenkin nyt siirtynyt pois tästä jäykästä tavoitteesta. Uutena tavoitteena on saada kustannus-tulosuhde 70 prosenttiin vuoden 2022 loppuun mennessä. Niin kauan kuin tulot kasvavat, myös kustannukset voivat jälleen nousta, jotta yritys voi tehdä investointeja ja palkata työntekijöitä. Syksyllä 2021 suurimmat luottoluokituslaitokset nostivat Deutschen luokituksia rakenneuudistuksen perusteella. Fitch nosti luokitusta BBB:stä BBB+:een, S&P BBB+:sta A-:een ja Moody’s A3:sta A2:een. Tämä helpottaa pankin rahoitusta.
Viime aikoina erityisesti investointipankkitoiminta vaikutti yllättävän myönteisesti tulokseen. Vuonna 2022 pankin on nyt osoitettava, että myös luotonantotoiminta voi tuottaa kohtuullista voittoa. Vaikka ohjauskorkojen ei toistaiseksi odoteta nousevan euroalueella lähitulevaisuudessa, todelliset markkinakorot nousevat inflaation kiihtymisen vuoksi huomattavasti, mistä pankit hyötyvät.
Voittojen odotetaan kasvavan: Deutsche Bankin osake edullisesti arvostettu
Deutsche Bank teki vuonna 2019 5,4 miljardin euron, eli -2,71 euron osakekohtaisen tappion, mutta vuonna 2020 yhtiö oli taas noussut voitolliseksi 0,67 euron osakekohtaisella tuloksella. Menneeltä tilikaudelta 2021 analyytikot odottavat 0,67 euron osakekohtaista voittoa. Ennusteet kuluvalle vuodelle näyttävät vielä paremmilta. Kuluvalta vuodelta markkina-asiantuntijat odottavat 1,2 euron osakekohtaista tulosta. Osakkeen P/E-luku on tällä hetkellä 8,80 ja odotettuja tuloja käyttävä Forward P/E 8,80. Deutsche Bankin osakkeen arvostus vaikuttaa siis kansainvälisesti vertailtuna kohtuullisen edulliselta. Positiivisen liiketoiminnan kehityksen ansiosta osakkeenomistajat voivat odottaa osinkoa myös tänä vuonna.
Deutsche Bankin osake kiinnostaa rohkeita sijoittajia
Finanssikriisistä vuoteen 2020 asti Deutsche Bankin osakkeisiin ei olisi kannattanut sijoittaa, sillä osake oli laskussa kolmentoista vuoden ajan. Vuoden 2020 alussa koronaromahduksen aikaan nähdyn kaikkien aikojen alhaisimman osakekurssin jälkeen Deutsche Bankin osakekurssi on kuitenkin noussut tasaisesti ja vahvistunut huomattavasti. Vuonna 2021 Deutsche Bankin osake oli kahdeksanneksi parhaiten menestynyt yhteensä 40 DAX-osakkeen joukossa. Tämä myönteinen kehitys voi jatkua myös vuonna 2022, sillä kurssinousuista huolimatta Deutsche Bank AG:n osakkeen arvostus on edelleen varsin edullinen erityisesti eurooppalaisessa vertailussa. Deutschen osake sopii erityisesti rohkeille sijoittajille, jotka uskovat myönteisen liiketoiminnan kehityksen jatkumiseen vuonna 2022.
ING Group (INGA): Odotettavissa suuria osinkoja
ING Group on maailmanlaajuisesti toimiva alankomaalainen rahoitusalan holdingyhtiö, joka omistaa useita pankkeja ja vakuutusyhtiöitä, kuten alankomaalaisen pankin ING:n, saksalaisen ING-DiBa:n tai asuntolainojen välittäjän Interhypin. Vaikka Amsterdamissa pääkonttoriaan pitävällä konsernilla on edustus yli 40 maassa eri puolilla maailmaa, sen liiketoiminnan painopiste on selvästi Euroopassa. ING Groupin markkina-arvo on noin 52 miljardia euroa (osakekurssin ollessa 12,9 euroa), joten se on pörssissä noin kaksi kertaa arvokkaampi kuin Deutsche Bank, ja se kuuluu maailman 30 suurimman pankin joukkoon.
Hollantilaisen finanssikonsernin loistava liiketoiminta
ING Groupin liiketoiminta sujuu erittäin hyvin. Hollantilaisen finanssikonsernin voitot ovat viime vuosina olleet suhteellisen vakaita ja vaihdelleet 4,6 ja 4,9 miljardin euron välillä. Ainoastaan vuosi 2020 oli koronan johdosta poikkeus, ja silloin yrityksen voitto oli 2,4 miljardia euroa eli 0,64 euroa osakkeelta. Vuonna 2021 analyytikot odottavat yrityksen osakekohtaisen tuoton olleen 1,28 euroa. Viime aikoina pankin nettokorkotuotot laskivat jonkin verran, koska monet yritysasiakkaat, jotka olivat pandemian alussa ryhtyneet varotoimiin hankkiakseen varoja kriisistä selviytymiseksi, maksoivat lyhytaikaisia lainoja ennenaikaisesti takaisin. Lisääntyneet palkkiotuotot ja pienemmät luottotappiovaraukset toivat pankille kuitenkin kasvavia voittoja. Markkina-asiantuntijat odottavat kuluvalle vuodelle 2022 tällä hetkellä noin 1,22 euron osakekohtaista voittoa. Tulevana vuonna 2023 on tarkoitus saavuttaa 4,9 miljardin euron voitto (1,48 euroa osakkeelta).
Paljon pääomaa jaettavaksi: osinkotuottoprosentin odotetaan nousevan yli 6 prosenttiin
Analyytikot odottavat, että ING Group pystyy palauttamaan osakkeenomistajille 20–25 prosenttia omasta markkina-arvostaan eli 10,6–13,3 miljardia euroa osinkojen ja osakkeiden takaisinostojen muodossa seuraavien kahden-kolmen vuoden aikana, mutta säilyttäen samalla erittäin vahvan taseen. ING:n ydinpääomasuhde on hieman alle 16 prosenttia, joten se on kansainvälisesti vertailtuna erittäin vahva. Berenberg Bankin analyytikot ovat laskeneet, että yrityksen jakokelpoinen ylijäämäpääoma on yli 9 miljardia euroa. Ensimmäinen 1,7 miljardin euron suuruinen osakkeiden takaisinosto aloitettiin jo viime vuoden lokakuussa. Analyytikoiden konsensusodotusten mukaan osinkotuotto on tänä vuonna korkea, yli 6 prosenttia. Tämä arvo olisi eurooppalaisten pankkiosakkeiden joukossa huippuluokkaa.
Perusinvestointi Euroopan pankkialalla
Nykyisellä noin 12,9 euron hintatasolla ING Groupin osake ei ole muihin osakkeisiin verrattuna liian kallis, sillä sen P/E-luku on tällä hetkellä 11,5 ja Forward P/E 10,2. Alankomaalainen pankkikonserni on jo aiemmin osoittanut, että se välttelee liiallisia riskejä. Vaikka esimerkiksi finanssikriisin aikana kirjattiin tappioita ja käytettiin valtiontukea, tämä oli paljon vähäisempää kuin muissa verrattain suurissa rahoituslaitoksissa. ING:n osake voikin toimia perussijoituksena Euroopan pankkisektorille, joten se sopii lähes kenelle tahansa sijoittajalle.
Barclays (BARC): kolmanneksi suurin brittiläinen pankki
Barclays on kansainvälinen pankki, jonka kotipaikka on Lontoossa. Pankin juuret juontavat juurensa vuoteen 1690, jolloin kultasepät John Freame ja Thomas Gould alkoivat säilyttää asiakkaidensa kultaa ja arvoesineitä Lontoossa. Pankista tuli erityisen rikas siirtomaa-aikana. Nykyään Barclays on Yhdistyneen kuningaskunnan kolmanneksi suurin pankki, ja sen liiketoiminta on jaettu kahteen divisioonaan. Barclays UK (BUK) sisältää kansallisen pankkitoiminnan Yhdistyneessä kuningaskunnassa, kun taas Barclays International (BI) sisältää kansainvälisen liiketoiminnan, investointipankkitoiminnan ja luottokorttitoiminnan. Barclaysin osakkeet noteerataan Lontoon pörssissä (LSE) ja NYSE:ssä.
+257 % tuloskasvua odotetaan vuodelta 2021
Barclaysin osakekohtainen tulos laski 21,9 pennistä 9,5 penniin vuonna 2020. Vuodelle 2021 analyytikot odottavat kuitenkin valtavaa +257 prosentin tuloskasvua 34 penniin osakkeelta. Kuluvana vuonna asiantuntijat odottavat kuitenkin voittojen laskevan jälleen 26 penniin. Tulevan vuoden 2023 markkina-analyytikoiden konsensusarvo on vastaavasti noin 28 penniä. Barclaysin P/E-luku on tällä hetkellä 5,5 ja Forward P/E vastaavasti 7,7, tehden pankin arvostuksesta erittäin houkuttelevan sijoittajien näkökulmasta muihin pankkeihin verrattuna.
Osinkojen jako ja osakkeiden takaisinosto-ohjelmat
Suurpankki maksaa osinkoja kuuden kuukauden välein. Viimeksi osakkeenomistajille maksettiin 2 pennin (noin 2,3 sentin) osinko vuoden 2021 ensimmäiseltä vuosipuoliskolta. Vuoden jälkipuoliskolta odotetaan samansuuruista osinkoa, mikä vastaa noin 1,5 prosentin osinkotuottoa osakkeen 204 pennin nykyhinnalla. Barclays käynnisti myös toisen 500 miljoonan punnan osakkeiden takaisinosto-ohjelman vuoden 2021 kolmannella vuosineljänneksellä saatuaan juuri päätökseen nykyisen takaisinosto-ohjelman. Analyytikot odottavat osakkeiden takaisinostojen jatkuvan tulevaisuudessa. Osakkeiden lunastaminen tukee osakkeen hintaa ja toisaalta kaupankäynnin kohteena olevien osakkeiden määrä vähenee. Näin osakekohtaista tulosta voidaan kasvattaa.
Erittäin maltillisesti arvostettu pankkiosake
Vuoden 2020 alusta lähtien tapahtuneesta voimakkaasta kurssinoususta huolimatta Barclays Bank on nykyisellä hintatasolla hyvin maltillisesti arvostettu, sillä sen arvioitu P/E-luku on 5,5. Jos tuloskehitys yllättää jälleen positiivisesti, kuten viime aikoina on käynyt, tämä voi antaa osakkeelle kasvuvauhtia. Barclays Bankin osake on kuitenkin suhteellisen epävakaa, mikä sijoittajan pitää ottaa huomioon. Tämän ei kuitenkaan pitäisi estää rohkeita sijoittajia sijoittamasta brittiläiseen pankkiin pitkällä aikavälillä, sillä pankin arvostustaso on tällä hetkellä sen verran alhainen.
Johtopäätös: Pankkien osakkeet jälleen houkuttelevia
Monien heikkojen vuosien jälkeen, pankkiosakkeet alkoivat taas vaikuttamaan houkuttelevilta vuonna 2021. Pankkiosakkeiden kasvutrendin jatkuminen vuonna 2022 on erittäin todennäköistä, sillä inflaatio nostaa korkoja ja siten myös pankkien voittoja. Osakemarkkinoilla tammikuussa nähdyn ei pitäisi muuttaa tätä. Päinvastoin tämänhetkisiä kurssilaskuja voi hyödyntää pidemmällä aikavälillä sijoittamiseen. Onkin todennäköistä, että rahoitusalalla alkanut noususuhdanne jatkuu ja että rahoitusosakkeet pysyvät houkuttelevina kuluvana vuotena.
--- ---
--- (---%)Displaying the --- chart
Displaying today's chart