Kiinan talous kasvaa kuitenkin edelleen nopeasti, mikä tarjoaa sekä mahdollisuuksia että riskejä.
Tässä artikkelissa käsitellään Kiinan sijoitusmahdollisuuksia osakkeiden ja ETF-rahastojen kautta. Jos etsit välittäjää käydäksesi kauppaa osakkeilla tai ETF-rahastoilla, klikkaa tästä.
Sijoittaminen Kiinaan
Vuonna 2010 Kiinasta tuli maailman toiseksi suurin talous, mutta samaan aikaan maa luokitellaan edelleen kehitysmaaksi. Vaikka Pekingin, Shanghain ja Chengdun kaltaiset megakaupungit ovat täynnä taloudellista toimintaa, maaseudulla on edelleen paljon köyhyyttä. Asukasta kohden laskettuna kiinalaisten tulotaso on vasta 81. sijalla maailmassa. Nopea talouskasvu voi kuitenkin tehdä Kiinaan sijoittamisesta erittäin mielenkiintoista.
Kiina on sekä fyysisesti että kulttuurisesti kaukana läntisestä maailmasta, ja siksi se on vähemmän suosittu eurooppalaisten sijoittajien keskuudessa. Itse asiassa Manner-Kiinan osakkeet ovat suurelta osin ulkomaisten sijoittajien ulottumattomissa. Ratkaisuna on kuitenkin Hongkong, jonne sijoittajat voivat sijoittaa. Myös kiinalaisten osakkeiden tarjoaminen amerikkalaisten pörssien kautta on lisännyt niiden suosiota.
Mahdollisuudet ja riskit Kiinassa
Sijoittamiseen kehittyville markkinoille, Kiina mukaan lukien, liittyy suurempi riski. Mutta kun riskit ovat suuret, syntyy myös mahdollisuuksia keskimääräistä suurempiin tuottoihin. Alla käsitellään joitakin näkökohtia, jotka Kiinaan sijoittavien tulisi ottaa huomioon.
Kiinan kasvu
Tärkein syy siihen, miksi sijoittajat ovat kiinnostuneita Kiinasta, on maan valtava kasvu. Vuosina 1989–2021 Kiinan talous kasvoi keskimäärin 9,19 prosenttia. Parhaimmillaan vuonna 2007 kasvu oli 14,2 prosenttia, mutta seuraavina vuosina kasvu hidastui. Tämä selittyy suurelta osin BKT:n koolla; kun BKT on suurempi, samoja kasvulukuja on yksinkertaisesti vaikeampi saavuttaa. Koronakriisin vuoksi BKT:n kasvu oli alimmillaan 40 vuoteen, jolloin se oli vain 2,2 prosenttia. Kysynnän elpymisen ansiosta kasvu palasi 8,1 prosenttiin vuonna 2021, mutta lähivuosien näkymät ovat heikommat. Esimerkiksi Goldman Sachs arvioi, että Kiinan talous kasvaa vain 4,3 prosenttia vuonna 2022. Kiina itse tavoittelee edelleen 5,5 prosentin kasvua, mutta erilaiset vastatuulet voivat haitata tätä kasvua. Yksi esimerkki on kiinteistöalan piilevä likviditeettikriisi.
Vuonna 2020 suurin osa Kiinan talouden kasvusta tuli viennistä. Samaan aikaan Kiina tekee kaikkensa lisätäkseen kotimaisia menojaan. Tämän pitäisi varmistaa kestävämpi kasvu pitkällä aikavälillä. Kiinan hallitus yrittää elvyttää taloutta likviditeettiohjelmien ja korkojen alennusten avulla. Kotitalouksien tulojen kasvun, kaupunkialueiden kasvun, teknisen kehityksen ja väestörakenteen muutosten ansiosta Kiinan kulutusmenojen odotetaan kaksinkertaistuvan vuoteen 2023 mennessä. Taloustieteilijät ennustavat, että käytettävissä olevat tulot henkeä kohti kaksinkertaistuvat todennäköisesti 6 000 dollarista 12 000 dollariin vuoteen 2030 mennessä. Kyseisenä vuonna Kiinan yksityinen kulutus on odotusten mukaan noin 12,7 biljoonaa dollaria. Nämä odotukset tarjoavat luonnollisesti myös mahdollisuuksia sijoittajille.
Kasvu ei ole kuitenkaan pelkästään myönteistä. Nopea kasvu merkitsee myös kapasiteetin jatkuvaa kasvua ja siihen liittyvää kovaa kilpailua. Lisäksi, jos odotettu kasvu osoittautuu pettymykseksi, ylikapasiteetin riski on suuri. Kiinan kiinteistökupla on tästä hyvä esimerkki. Koska Kiina on nyt suurin syklisten tuotteiden, kuten hiilen, teräksen, kuparin, autojen ja sementin käyttäjä, ylikapasiteetin riski kasvaa. Tämä on myös lisännyt Kiinan toimien aiheuttamien häiriöiden riskiä maailmantaloudelle.
Kiinan kiinteistökriisi syntymässä?
Vuoden 2022 alussa Kiinan kiinteistökriisi oli edelleen vahvasti esillä uutisissa, ja erityisesti Evergranden tilannetta seurattiin tarkasti. Kiinalainen kiinteistökehittäjä ei pystynyt täyttämään maksuvelvoitteitaan, ja joidenkin asiantuntijoiden mukaan tämä on vain jäävuoren huippu. Useiden kiinteistöalan jättiläisten on sanottu keränneen kestämättömiä velkamääriä viime vuosina. Ne rakensivat miljoonia taloja, kun osittain suotuisa hallituksen politiikka kannusti siihen. Monet rakennukset jäivät kuitenkin tyhjilleen, ja tämä asuntokupla näyttää nyt hitaasti purkautuvan.
Kiinteistökriisin estämiseksi Kiinan keskuspankki on jo halventanut lainanottoa alentamalla korkoja useita kertoja. Hallitus toivoo tämän tukevan asuntojen kysyntää.
Velka
Alhaiset korot ovat saaneet maailman suurimpien talouksien velat kasvamaan nopeasti. Lainan ottaminen onkin viime vuosina tullut “halvemmaksi”. Kaikkien kehittyvien markkinoiden yhteenlaskettu velkamäärä nousi hiljattain ennätykselliseen 303 biljoonaan dollariin. Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) varoittikin, että korkojen nousulla on kielteinen vaikutus julkisen talouden menoihin. IMF ilmaisi myös huolensa velan kestävyydestä.
Kehittyvät markkinat ovat luonnollisesti myös hyödyntäneet korkojen alenemista nopean kasvun saavuttamiseksi. Vuonna 2012 Kiinan julkinen velka oli vain 34 prosenttia suhteessa BKT:hen, mutta se nousi 66,8 prosenttiin vuonna 2020. Kiinan talouden velkamäärä verrattuna Eurooppaan tai Yhdysvaltoihin ei sinänsä ole järkyttävä. Yhdysvalloissa se on 128 prosenttia, Intian julkinen velka on 89 prosenttia ja Saksan velka on 60 prosenttia.
Kun otetaan huomioon valtion omaisuuden suuri määrä, myöskään julkinen velka ei ole huolestuttava. Velkojen nopeus ja suunta ovat kuitenkin huolestuttavia. Erityisesti uudet velat näyttävät edistävän talouskasvua, ja Kiinassa näin näyttää tapahtuneen valtavassa mittakaavassa. Tämä ei ole ongelma niin kauan kuin talous kasvaa nopeasti, mutta jos kasvu pysähtyy, sillä voi olla huomattavia seurauksia. Erityisesti Kiinan kiinteistöala voi joutua tällaisena aikana vaikeuksiin.
Yhtiöiden hallinto- ja ohjausjärjestelmät
Yhtiöiden hallinnassa on tavoiteltavaa sen tehokkuus ja rehellisyys. Corporate governance käsittää yrityksen sisäisen hallinnan valvonnan ja menettelyt, sekä eri osapuolten säännöt, oikeudet ja vastuut. Hyvä hallintotapa on erittäin tärkeä sijoittajille. Huono tai epäasianmukainen hallintotapa voi johtaa huomaamattomiin petoksiin esimerkiksi heikkojen sisäisten valvontajärjestelmien vuoksi.
Kiinan kaltaisissa kehittyvissä maissa hallinto on usein vähemmän ammattimaista, mistä johtuen korruptio ja petokset ovat yleisempiä. Sijoittajien on osittain hyväksyttävä nämä ongelmat sijoittaessaan kehittyville markkinoille. Hyvä esimerkki on kiinalainen Luckin Coffee (LKNCY), joka menetti peräti 97 prosenttia pörssiarvostaan vuonna 2020. Kahvifirma valehteli myynnistään vuosikausia, ja kun petos paljastui, sen osakekurssi romahti.
Yksittäisiä osakkeita koskevalla hyvällä tutkimuksella nämä ongelmat voidaan suurelta osin välttää. ETF-rahastossa taas sijoitetaan hyvin hajautetusti, ja yksittäinen korruptio- tai petostapaus tuskin vaikuttaa kokonaisuuden tuloksiin. Toisaalta, jos markkinoilla ilmenee todella suuria ongelmia tai skandaaleja, ne voivat muuttaa kokonaisten markkinoiden arvostusta. Lisäksi geopoliittisen tilanteen muutoksilla voi olla vaikutusta koko markkinaan.
Valvonnan kiristys teknologiasektorilla
Vuonna 2021 Kiina kiristi valtion ohjaksia. Tämä poliittinen sekaantuminen aiheutti kiinalaisten osakkeiden arvon romahduksen. Saadakseen lisää valtaa ja vähentääkseen eriarvoisuutta maa otti käyttöön useita uusia sääntöjä ja lakeja. Vuosi alkoi uusilla monopolien vastaisilla direktiiveillä, jotka koskivat pääasiassa internet-alustoja. Tässä yhteydessä Kiinan valtion markkinasääntelyhallinto (SAMR) jakoi myös miljardisakkoja Alibaballe ja Tencentille. Pekingin mukaan molemmat yritykset olivat vuosien ajan käyttäneet väärin määräävää markkina-asemaansa.
Heinäkuussa 2021 otettiin käyttöön myös laki, jolla kaikki yksityiset opetuslaitokset muutettiin voittoa tavoittelemattomiksi organisaatioiksi, niiden maksuja määrättiin pienemmiksi ja ulkomainen omistus kiellettiin. Elokuussa 2021 Kiina ilmoitti sitten uusista henkilötietojen suojaa koskevista säännöksistä. Lisäksi maa päätti tiukentaa pelaamista koskevia sääntöjä. Lapset saavat nyt pelata verkossa vain kolme tuntia viikossa, mikä lisää paineita pelinkehittäjille Tencentille ja Neteaselle.
Maaliskuun 16. päivänä 2022 ilmoitettiin, että Kiinan hallitus pyrkii vakauttamaan Hongkongin rahoitusmarkkinat ja aikoo tukea vaikeuksissa olevaa kiinteistöalaa. Kiinan hallitus on myös edelleen päättänyt tukea myös ulkomaisia listautumisia.
Kiinalaisten osakkeiden poistaminen listalta New Yorkissa
Vielä äskettäin kiinalaisten osakkeiden mahdollinen poistaminen Yhdysvaltojen pörsseistä oli suuri kipupiste sijoittajille. Näihin osakkeisiin on kohdistunut paineita jo kuukausien ajan, koska Yhdysvaltain arvopaperimarkkinavalvontaviranomainen SEC on alkanut asettaa ulkomaisille yhtiöille tiukempia vaatimuksia. Jokaisen Yhdysvalloissa listatun (ulkomaisen) yrityksen on avattava kirjanpitonsa muun muassa avoimuuden vuoksi.
Kiinan sääntelyviranomaiset ilmoittivat 16. maaliskuuta, että ne laativat yhteistyösuunnitelmaa Yhdysvaltojen kanssa. Viranomaiset haluaisivat edelleen tukea Kiinan pörssilistautumista ulkomailla. On kuitenkin selvää, että hallinto voi muuttaa mielipiteitään nopeastikin, joten maariski on merkittävä. Jokaisen sijoittajan tulisi ottaa se huomioon sijoituspäätöksiä tehdessään.
Sijoittaminen Kiinaan ETF-rahastoilla
Nyt kun artikkelissa on kartoitettu Kiinaan sijoittamisen mahdollisuudet ja riskit, tarkastellaan seuraavaksi Kiinaan sijoittamisen mahdollisuuksia. Kun sijoittaja haluaa sijoittaa Kiinaan hajautetusti, ETF:t ovat siihen hyvä tapa. Kustannukset ovat suhteellisen alhaiset, ja ne tarjoavat erittäin vahvan hajautuksen. ETF-rahastot perustuvat yleensä tiettyyn indeksiin, mutta vaihtoehtoja on lukuisia, sillä Kiinasta löytyy useita erilaisia markkinaindeksejä. Myös monet kansainväliset tahot, kuten MSCI, luovat omia indeksejään.
Shanghai Composite, Shenzhen Component Index & Hang Seng Index
Kun tarkastellaan indeksejä, nähdään kolme suurta indeksiä, jotka mainitaan säännöllisesti myös länsimaisessa lehdistössä. Shanghai Composite ja Shenzhen Composite sijaitsevat mantereella, kun taas Hang Seng sijaitsee Hongkongissa. Entisenä Britannian siirtomaana tämä kaupunkivaltio on paremmin kehittynyt ja korruptio on vähäisempää. Lisäksi Hang Sengin yritykset keskittyvät yleensä vähemmän Kiinaan ja enemmän kansainvälisille markkinoille. Jos siis sijoittaja haluaa todella sijoittaa puhtaasti Kiinan markkinoille, Hang Seng ei ehkä ole siihen paras indeksi.
Shenzhen Composite keskittyy pääasiassa teknologiaosakkeisiin. Tässä suhteessa Shenzhen Composite muistuttaa hieman Nasdaqia. Tämä indeksi saattaa lopulta liikkua samaan suuntaan kuin Nasdaq, mutta tällä hetkellä Shenzhen Composite sisältää kuitenkin enimmäkseen tuntemattomia osakkeita. Tencentin ja Alibaban kaltaiset jättiläiset eivät ole Shenzhen Composite -listalla.
Useat ETF-rahastot tarjoavat Shanghain ja Shenzhenin indeksien yhdistelmiä. Nämä yhdistetään CSI 300:ksi, joka sisältää 300 suurinta A-osaketta. Useimmat ETF-rahastot perustuvat kuitenkin MSCI China- tai FTSE China -indeksiin. Esimerkkejä kiinalaisista ETF-rahastoista, jotka on listattu Eurooppaan, ovat:
- iShares China Large Cap ETF (FXC)
- Xtrackers CSI300 Swap-yhteissijoitusyritys (XCHA)
- HSBC HANG SENG TECH UCITS ETF (HSTE)
Kiinalaisiin osakkeisiin sijoittaminen
Kiinalaiset osakkeet jaetaan kahteen ryhmään: H-osakkeisiin ja A-osakkeisiin. H-osakkeet ovat Hongkongin pörssissä noteerattujen kiinalaisten yritysten osakkeita. Nämä H-osakkeet noteerataan Hongkongin dollareissa (HKD), ja LYNXin kautta sijoittajilla on mahdollisuus sijoittaa tähän pörssiin. Näiden osakkeiden pörssitunnus koostuu yleensä numerosarjasta. Esimerkiksi 700 on Tencent Holdingsin tunnus.
A-osakkeet noteerataan Manner-Kiinan pörsseissä, kuten Shanghain indeksissä. Nämä osakkeet noteerataan Kiinan renminbeissä. A-osakkeilla käyvät kauppaa pääasiassa kiinalaiset sijoittajat, ja ulkomaalaiset pääsevät niihin vain rajoitetusti. Kaupankäyntiä säännellään Qualified Foreign Institutional Investor -järjestelmällä. Alla olevassa luettelossa on 10 mielenkiintoista kiinalaista osaketta, jotka on listattu Hongkongissa.
Yrityksen nimi | Kaupankäyntitunnus |
Beijing Capital International Airport | 0694 |
CK Hutchison | 1 |
Dongfeng Motor | 489 |
Kweichow Moutai | 600519 |
American International Assurance | 1299 |
Hong Kong Exchanges & Clearing | 0388 |
Bank of China | 2388 |
Hang Seng Bank | 0011 |
Hong Kong and China Gas | 0003 |
Cathay Pacific | 0293 |
Huomaa, että edellä oleva luettelo kiinalaisista osakkeista ei ole missään erityisessä järjestyksessä.
Sijoita kiinalaisiin osakkeisiin, jotka on listattu Yhdysvalloissa
Yli 200 kiinalaista yritystä on listattu Yhdysvaltain pörssiin. Nämä ovat niin sanottuja ADR:ia. Nämä ovat sertifikaatteja, joilla sijoittajat voivat käydä kauppaa samalla tavalla kuin muiden yhdysvaltalaisten yritysten osakkeilla yhdysvaltalaisissa pörsseissä. Amerikkalainen pankki ostaa näiden yritysten osakkeita ja laskee ne sitten liikkeeseen pörssissä. Sen jälkeen ne päättävät, kuinka monta osaketta yksi ADR-sertifikaatti vastaa.
Amerikkalaisille ja eurooppalaisille sijoittajille ADR:t ovat kiinnostavia, koska osakkeiden ostamiseen liittyvät hankaluudet poistuvat. Esimerkiksi osingot ja voitot maksetaan Yhdysvaltain dollareina, joten valuuttariski ei ole yhtä suuri. Sijoittaja on kuitenkin edelleen verovelvollinen osinkoveron osalta siinä maassa, jossa yhtiön kotipaikka on.
Yrityksen nimi | Koodi | Valuutta | Viimeisin hinta | 1 vk | 1 kk | 1 v |
---|---|---|---|---|---|---|
XPENG INC. ADR | XPEV | USD | 12,64 | 0,08 % | 20,50 % | -27,36 % |
iQIYI Inc | IQ | USD | 2,18 | -0,46 % | -9,92 % | -54,11 % |
Tencent Music Entertainment Group | TME | USD | 11,44 | 5,83 % | -3,70 % | 31,65 % |
Pinduoduo Inc – ADR | PDD | USD | 116,49 | 3,70 % | -6,52 % | -0,72 % |
NIO Inc | NIO | USD | 4,65 | 4,97 % | -10,92 % | -38,08 % |
Netease | NTES | USD | 87,53 | 3,93 % | 6,20 % | -24,85 % |
JD.com Inc (ADR) | JD | USD | 35,18 | 5,49 % | -12,01 % | 25,28 % |
Baidu.com, Inc. | BIDU | USD | 86,75 | 3,21 % | -8,09 % | -23,51 % |
Alibaba Group Holding Ltd. | BABA | USD | 86,77 | -4,21 % | -15,29 % | 9,92 % |
Huomaa, että edellä oleva luettelo kiinalaisista osakkeista on täysin satunnaisessa järjestyksessä.