Lyhyeksi myynti
LYNX tarjoaa useita kaupankäyntiominaisuuksia, joita aktiiviset sijoittajat ja treidaajat edellyttävät välittäjältään. LYNXin kautta voit ottaa kantaa myös laskeviin markkinaliikkeisiin lyhyeksi myymällä osakkeita.
Lyhyeksi myynnin avulla voit ottaa kantaa myös laskeviin markkinaliikkeisiin. Lyhyeksi myynti on mahdollista useissa maissa, kuten Yhdysvalloissa, Saksassa ja Ruotsissa. Huomaathan, että lyhyeksi myyntiin liittyy riskejä, jonka vuoksi se edellyttää limiittiluottotilin.
Lyhyeksi myynti LYNXin kautta
Voit myydä osakkeita tai ETF-rahastoja lyhyeksi monissa pörsseissä LYNXin kautta, jos sinulla on riittävästi sijoituskokemusta ja täytät limiittiluottotilin myöntämisen edellytykset.
Lyhyeksi myynti on helppoa TWS-kaupankäyntialustalla. Tätä varten sinun on lisättävä kaupankäyntinäytöllesi ylimääräinen sarake, joka osoittaa, voiko osakkeen myydä lyhyeksi vai ei. Löydät ohjeet kolumnin lisäämiseen täältä.
Kun valitset arvopaperin, short-kolumni kertoo, voiko kyseisen arvopaperin myydä lyhyeksi tai onko se lyhyeksi myytävissä. Arvopaperien lainaamisesta kertyvä korko näytetään selkeästi.
Huomaathan, ettei kaikkia osakkeita voi myydä lyhyeksi. Esimerkiksi epälikvidien osakkeiden, joiden markkina-arvo on alhainen, lyhyeksi myyntiä on rajoitettu.
Lyhyeksi myynti on mahdollista seuraavissa maissa:
Eurooppa
-
Alankomaat
-
Belgia
-
Espanja
-
Iso-Britannia
-
Italia
-
Itävalta
-
Ranska
-
Ruotsi
-
Saksa
-
Sveitsi
Amerikka
-
Kanada
-
Meksiko
- Yhdysvallat
Aasia
-
Australia
-
Hongkong
- Japani
Mitä lyhyeksi myynti tarkoittaa?
Kun sijoittaja myy lyhyeksi, hän myy osakkeita, joita hän ei omista. Tämän ansiosta sijoittajan on mahdollista hyötyä osakekurssin laskusta. Sijoittaja olettaa, että osakkeiden arvo laskee, ja voi käyttää tätä strategiaa ennakoidakseen mahdollista hinnanlaskua. Jos sijoittaja päättää ostaa osakkeet myöhemmin takaisin, voitto tai tappio määräytyy myyntihinnan ja ostohinnan erotuksen perusteella.
Sijoittaja voi myydä lyhyeksi osakkeita, ETF-rahastoja ja joukkovelkakirjoja. Lyhyeksi myynti on mahdollista myös johdannaistuotteiden, kuten optioiden ja futuurien, avulla. Tässä artikkelissa käsitellään kuitenkin lyhyeksi myyntiä käyttämällä esimerkkinä ainoastaan osakkeita.
Lyhyttä positiota käytetään usein spekulatiivisiin tarkoituksiin eli tavoittelemaan voittoa, jos hinnat laskevat. Lyhyeksi myyntiä voidaan käyttää myös strategisesti, esimerkiksi salkun suojaamiseen.
Selvityspäivä eli päivä, jolloin arvopaperit on palautettava lainanantajalle, voidaan vahvistaa tai jättää avoimeksi. Kiinteän päivämäärän tapauksessa (lähinnä futuurisopimusten, kuten optioiden tai futuurien, lyhyeksi myynnissä) lyhyeksi myyjän on ostettava kyseiset arvopaperit takaisin viimeistään toimitus- tai päättymispäivänä välttääkseen (fyysisen) toimituksen.
Yleisesti erotetaan toisistaan suojatut ja suojaamattomat lyhyet positiot. Suojatussa lyhyessä positiossa arvopaperit on lainattava ennen toimeksiannon tekemistä. Suojaamattomassa lyhyessä positiossa myyjän ei tarvitse lainata arvopapereita etukäteen.
Miten osakkeiden lyhyeksi myynti toimii?
Kun myyt lyhyeksi, myyt osakkeita, joita et omista.
Tätä varten lainaat haluamasi määrän osakkeita toiselta sijoittajalta tai välittäjältäsi ja myyt ne pörssissä. Jos osakkeen hinta myöhemmin laskee, voit ostaa sen myöhemmin takaisin alempaan hintaan ja palauttaa lainatut osakkeet omistajalle. Sinun on maksettava lainan ajalta korkoa lainanantajalle.
Jos myyt osakkeita lyhyeksi LYNXin kautta, lainaaminen tapahtuu automaattisesti. Jos haluat avata lyhyen position, se onnistuu valitsemalla myyntivaihtoehto toimeksiantoikkunassa. Edullisten kaupankäyntikulujen lisäksi tarjoamme lyhyeksimyyjille matalan korkotason osakkeiden lainaamista varten.
Esimerkki: Osakkeiden lyhyeksi myynti
Seuraava esimerkki osakkeiden lyhyeksi myynnistä havainnollistaa miten voitto ja tappio muodostuu lyhyeksi myynnissä.
Lähtöasetelma: Osake maksaa tällä hetkellä 10 eurolla kappaleelta. Oletat hinnan laskevan ja päätät myydä lyhyeksi 100 osaketta.
Voitollinen positio
Myyt 100 osaketta lyhyeksi 10 euron kappalehintaan. Saat myynnistäsi 1000 euroa. Jos osake laskee 10 % 9,00 euroon ja päätät ostaa osakkeet takaisin, maksat lainatuista osakkeista vain 900 euroa. Tässä esimerkissä voittosi on 100 euroa. Voit ostaa 100 osaketta takaisin 900 eurolla, kun olet myynyt ne 1000 eurolla.
Tappiollinen positio
Myyt 100 osaketta lyhyeksi 10 euron kappalehintaan. Saat 1000 euroa myynnistäsi. Jos osake nousee 10 % 11,00 euroon ja päätät ostaa osakkeet takaisin, maksat lainatuista osakkeista 1 100 euroa. Tässä esimerkissä tappiosi on 100 euroa. Sinun on ostettava takaisin 100 osaketta 1 100 eurolla, kun olet myynyt ne 1 000 eurolla.
Huomautus: Kun myyt lyhyeksi, saat käteistä lyhyen position vakuudeksi, jota kutsutaan myös käteisvakuudeksi. Tämä tarkoittaa, että käteissaldosi kasvaa. Tätä käteisvakuutta ei kuitenkaan oteta huomioon määritettäessä, onko sinun maksettava korkoa negatiivisista käteissaldoista. Et siis voi käyttää näitä varoja muiden arvopapereiden ostamiseen. Sinun on pidettävä summa vakuutena. Voit lukea lisää käteisvakuudesta Service Centerin usein kysytyistä kysymyksistä.
Lyhyeksi myynti: edut ja haitat
Tällä sijoitusstrategialla on tietenkin sekä etuja että haittoja. Luettelemme ne lyhyesti ohessa.
Edut
-
Lyhyeksi myynnin suurin etu on sen tarjoama joustavuus. Voit hyötyä nousevista hinnoista, mutta voit myös hyötyä laskevista hinnoista.
-
Lyhyeksi myyntiä voidaan käyttää salkun suojaamiseen. Suojaus on sijoituksen taloudellisen riskin kattamista toisella sijoituksella. Avaamalla lyhyen position pitkää positiota vastaan suojaudut (osittain) markkinariskiltä.
-
Viimeinen etu on hintojen laskun nopeus. Nousevat osakemarkkinat liikkuvat yleensä hitaasti, mutta laskevilla osakemarkkinoilla tilanne on päinvastainen.
Haitat
-
Mahdollinen tappio on rajaton. Pitkässä positiossa voit menettää ainoastaan sijoittamasi varat paitsi, jos olet sijoittanut vakuudellisella limiittiluotolla. Lyhyen position tappio on teoriassa ääretön, koska periaatteessa osake voi jatkaa rajattomasti nousuaan.
-
Lyhyestä positiosta maksetaan korkoa. Osakkeiden lainaamisesta maksamasi omakustannushinta löytyy TWS-kaupankäyntialustasta SLB (Stock Loan Borrow) -osiosta. Korko vaihtelee osakekohtaisesti kysynnän ja tarjonnan perusteella. Löydät nykyiset hinnat täältä.
-
Kolmas haittapuoli, joka tulee huomioida, on osingot. Osinko on osakkeenomistajille maksettava (säännöllinen) voitto. Jos sinulla on lyhyt positio yhtiössä ja kyseinen yhtiö maksaa osinkoa lyhyeksi myynnin aikana, sinun on maksettava osinko. Osinko vähennetään position hinnasta.
- Joskus lyhyeksi myynti johtaa short squeeze-ilmiöön. Tässä tapauksessa lyhyeksi myyjät joutuvat sulkemaan positionsa ostamalla osakkeet takaisin tappiolla. Jos ne tekevät tämän kerralla, esimerkiksi siksi, että on tullut positiivisia uutisia tai koska stop loss -toimeksiannot ovat täyttymässä, hinta voi yhtäkkiä nousta jyrkästi.
Millaiselle sijoittajalle lyhyeksi myynti soveltuu?
Osakkeiden myyminen lyhyeksi toimii hieman eri tavalla kuin osakkeiden ostaminen (pitkä positio). Periaatteessa se on osakkeiden ostamisen vastakohta, mutta riskit ovat suuremmat. Loppujen lopuksi voit menettää enemmän kuin arvo-osuustilillesi tallettamat varat. Huomioithan, että osakkeiden myyminen lyhyeksi sisältää riskejä, ja se vaatii paljon tietoa, sijoituskokemusta ja riskinottokykyä. Tästä syystä LYNX kehottaa sinua hankkimaan etukäteen yksityiskohtaista tietoa näiden sijoitusvälineiden toiminnasta ja riskeistä.